Information Anlægget Byggetips Galleri Links Aktivitetskalender Nyheder Login
Løvtræer Tilbage

Følgende materialer skal bruges:

  • skumgummi (pudefyld)

  • indkøbt "løv" fra en hobbyforetning

  • grøn spritbejdse

  • kviste fra naturen

  • limKviste fra træer eller buske, hvor der er mange små sidegrene, er bedst. Jeg har selv haft fornøjelse af kviste, som jeg fik i rigelig mængde fra en udgået rødtjørn. Også forskellige tørrede urter kan anvendes, men er mere sarte over for berøring, og bør derfor kun benyttes som baggrund eller lignende steder, som man ikke kan eller skal række ind over.

Det er væsentligt at være opmærksom på størrelsen. Det er alt for let at lave for høje træer. Træerne bør have en realistisk størrelse i forhold til bygninger og personer. Løvet kan købes færdigfremstillet i hobbybutikkerne, og det er væsentligt her at være opmærksom på de forskellige nuancer, der fås, fordi anvendelse af forskellige nuancer i en beplantning eller på et træ er med til at give et levende indtryk.

Løvet kan også hjemmelaves. For mit eget vedkommende benytter jeg begge dele. For næsten ingen penge kan i dyneforretninger købes pudefyld bestående af skumgummi i småstumper, i reglen farveløst eller hvidt. Materialet sælges i komprimeret til­stand, så det fylder meget, når materialet frigøres. En del af skumgummiet puttes i en plastik­pose af kraftig kvalitet, f.eks. den store størrelse til brug i fryseren. Grøn spritbejdse hældes ned i posen, og skumgummistykkerne gennem­vædes ved at posen vrides og vendes. Tag helst plast- eller gummihandsker på - bejdsen er vanskelig at fjerne fra huden.
Når skumgummiet er farvet - der må gerne være nuanceforskelle - udbredes det på papir til tørring under udluftning.
Det tørre skumgummi kværnes herefter. Jeg bruger hertil en persillekværn, men det skal være den kraftige type af støbt aluminium - og formodentlig bedst med en, der ikke bruges mere i køkkenet. Det er et sejt arbejde at kværne, og hyppigt må man køre modsat for at befri kværnens tænder for skumgummi. Resultatet bliver en blanding af stort og småt. Det meste bliver til iturevne, flossede, men stadigt sammen­hængende skumgummistyk­ker. Det væsentligste er, at få fjernet det glatte og blanke af de indkøbte skumgummistykker.

Med henblik på fremstillingen af løvtræerne er det en god idé at have en ret stor bunke løv til rådighed. Det ses af følgende. Kvisten pensles med lim og lægges ned i en kasse på en bund af løv, hvorefter der lægges løv over kvisten og ind mellem grenene. Jeg benytter selv en kasse, der giver plads til 3-4 træer. Når limen er tørret, tages træerne op og det løse løv rystes af. Derefter gentages pro­cessen til træet er passende løvklædt.
Normalt klares det på et par gange. Til sidst anvendes det indkøbte mere finkornede løv til at tage det uundgåelige skumgummipræg af træet. Træet pensles med lim på yderfladerne og drysses med det finkornede løv, eventuelt i flere nuancer. Når træet er tørt, er det parat til at blive plantet. Træer kan også fremstilles ved, at flere kviste bindes sammen efter, at de er løvklædt. Omvendt kan træerne beskæres med en bidetang, hvis de skal have form til en bestemt pla­cering på anlægget. Under alle omstændigheder kan man være sikker på, at ikke to træer bliver ens.

Istedet for hobbylim kan anvendes spray-lim, som hurtigere giver et resultat, men som kun bør anvendes under udsugningsanlæg eller i fri luft, da det er farligt at indånde dampene.